Holebikort

wedstrijd voor kortfilms met een holebi- of transgenderthema

Editie 2018

165 kortfilms uit 31 landen dongen mee in de 9e editie van Holebikort (Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, China, Costa Rica, Denemarken, Duitsland, Filipijnen, Frankrijk, Georgië, Griekenland, India, Israël, Italië , Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Peru, Portugal, Roemenië, Spanje, Taiwan, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zweden, Zwitserland).

Een professionele jury selecteerde vier finalisten die werden getoond tijdens de openingsavond van het Holebifilmfestival:

  • Anders (Something About Alex) by Reinout Hellenthal, The Netherlands - 2017
  • Skai Blue by Guido Verelst , Belgium - 2017
  • Löftet (The Promise) by Paula Gustafsson, Sweden - 2017
  • Instinct by Maria Alice Arida, USA - 2017

Op de openingsavond van het Holebifilmfestival heeft het publiek de winnaar van Holebikort 2018 gekozen:

Löftet by Paula Gustafsson

De professionele jury prees de ingetogen, observerende stijl van de documentaire, waarbij de kijker dicht op de huid van de hoofdpersonages zit en hun intense emoties voelt zonder schaamte of voyeurisme. Deze korte documentaire volgt een lesbisch koppel dat gescheiden raakt door ouderdom en ziekte, maar wiens liefde zo sterk is dat samen zijn het enige is wat nog telt. Dit is een klein meesterwerk dat onder je huid kruipt en je sprakeloos maakt.

De jury gaf ook de prijs voor de 'Beste Lesbische Kortfilm' aan Löftet van Paula Gustafsson. Paula volgde een opleiding aan de National School of Dramatic Arts in Stockholm (Zweden) en specialiseerde zich in documentaire. Tijdens het draaien van een documentaire over het leven en werk van Maj-Briht Bergström-Walan, een bekende Zweedse voorvechtster van de vrouwelijke seksualiteit, ging de gezondheid van haar vrouw Helle plots bergaf. Met Löftet toont Paula Maj-Brihts ultieme strijd om de laatste jaren van het leven samen met Helle door te brengen.


Het Holebifilmfestival bedankt alle deelnemers aan onze korte filmwedstrijd Holebikort en wenst hen het allerbeste in hun verdere carrière.

Holebikort 2019 start in april 2019. U bent van harte welkom om deel te nemen met je nieuwste kortfilm met een holebi- of transgenderthema.

© 2019 – Holebifilmfestival - Privacy Statement

Ontworpen door Ivan Daes